Що таке цифровий NFT-токен

05.12.2022 22:35

Що таке цифровий NFT-токен

Ця незвичайна абревіатура розшифровується так - non-fungible tokens – невзаємозамінні токени. Токен – це одиниця обліку в цифровому інтернет-світі. Що ж таке невзаємозамінні токени? Ось приклад, одна гривня дорівнює інший одній гривні. І вони взаємозамінні. У випадку з NFT один NFT не рівний іншому NFT. Тому він і називається невзаємозамінним. Як і відома нам криптовалюта біткоін NFT працює з технологією блокчейн. Але біткоїнів може бути багато однакових, а кожен NFT – унікальний або взагалі має обмежену кількість копій. У NFT можна перевести практично будь-який цифровий актив: фото, відео, картинка також навіть пост із соцмереж. Так, прикладом виступає співзасновник Twitter Джек Дорсі, який, власне виставив на продаж свій перший твіт, написаний у 2006 році. Його придбали за $2,9 млн. Навіщо ж купувати NFT? Як ми вже знаємо, NFT– це невзаємозамінні токени. Тож якщо ви придбали nft token, це означає, що він неповторний.

Підробити його взагалі неможливо. Його код має інформацію про автора продукту та теперішнього власника. Також його код може містити дані про нарахування роялті з майбутніх перепродажів. NFT – це свого роду документ, який підтверджує право власності на фото, відео, пост чи інший цифровий актив. Після придбання ви стаєте власником, але в Інтернеті все ж можна побачити куплений вами об'єкт. Багатьом може здатися дивним купувати те, що можна потім безкоштовно переглянути в мережі інтернет. Саме тому противники "цифрового ринку " попереджають, що це все "мильний пузирь". Захисники кажуть, що придбання таких NFT-токенів – це купівля права ексклюзивності і не повторності в Інтернеті. Тому традиційні колекціонери купують картини, або інші фізичні витвори мистецтва, а сучасний колекціонер обирає цифрову версію. Виявляється, що на початку березня блокчейн-компанія Injective Protocol вирішила всім довести, що купуючи цифрове мистецтво у NFT-токенах – ви отримуєте дещо більше, ніж звичайна покупка фізичних об'єктів.

Так, Injective Protocol придбала в нью-йоркській галереї Taglialatella витвір художника Бенксі "Morons" ("Придурки") сума якого сягає $95 тис. Врешті компанія зробила фото та знищіла оригінал. Відеоматеріали знищення виклали у соцмережу Twitter. Потім картину перевели у NFT-токен, який продали за $400 тис. Найдорожчим у світі NFT-об'єктом вважається мозаїка цифрового художника Beeple (ім'я Майкл Вінкельманн) яка складається з 5 тис. зображень. Її назва "Everydays: the First 5000 Days" вона пішла з аукціону Christie's за $69,3 млн. Також подібний об'єкт мистецтва OCEAN FRONT автором якого є Beeple було продано, уявіть собі, за $6 млн.

2024 © "klubochek.net". Все права защищены. Карта сайта.