Правила добрива орхідей та фіалок: сезонні добрива та популярні підгодовування

12.06.2021 12:36

Правила добрива орхідей та фіалок: сезонні добрива та популярні підгодовування

Навіть найкращі добрива для орхідей є марними та шкідливими, якщо не дотримуватися технології додавання та дозування. Потрібно врахувати сезон та період вегетації. На стадії утворення бутонів рослинам потрібна більша кількість фосфору та калію, а при цвітінні необхідне лише добавляти калій.

Правила сезонного підгодовування

Щоб знати, як доглядати за фіалкою та орхідею правильно, потрібно пам'ятати, що взимку та в дуже спекотні дні ці рослини підгодовують не більше 1 разу на місяць. Взимку рослина знаходиться в спокої, а підгодівля може викликати зростання. У літню пору рослина більшою мірою потребує поливу, оскільки рідина активніше випаровується, а недолік вологи уповільнює зростання. Стимулятори в цей період також не будуть зайвими.

Навесні підгодівля потрібна двічі на місяць, а молодим рослинам – щотижня. Восени йде підготовка до зимівлі, тому однією підгодівлі в місяць достатньо.

Внесення добрив з урахуванням вегетації

За аналогією з іншими рослинами, добриво для орхідей вносять у вигляді кореневого підживлення та обприскуванням. У кожного способу є свої переваги та особливості.

Листя обприскують по обидва боки, намагаючись не потрапити на бутони та розкриті квіти. Така підгодівля швидко усуне дефіцит харчування. Рекомендується скористатися таким способом у випадках:

• хлороза листя;

• пошкодження кореневої системи та неможливості харчуватися з грунту;

• активного росту куща.

Обприскування проводять зранку або ввечері при кімнатній температурі до 30C. Місця росту та пазухи листя повинні залишитися сухими, інакше розвинеться гниль. Перед тим як застосовувати обприскування, квітку поливають: почнеться активне сокодвиження, краще засвояться корисні речовини. Якщо все зроблено правильно, через кілька днів листя придбають насичений яскравий колір.

Кореневу підгодівлю застосовують по відношенню до здорових рослин. Попередньо рясно змочують субстрат. У ємності з м'якою очищеною водою кімнатної температури розводять добриво. Далі горщик з орхідеєю опускають в живильний розчин на 15 хвилин. Щоб добре змочити земляний ком, можна полити квітку під корінь. Головна умова – простежити, щоб рідина повністю стикала, а не залишилася в піддоні.

Популярні комплексні підгодовування

Вибираючи добриво для рослин, потрібно прислухатися до рекомендацій професійних квітникарів. Найбільш популярними складами вважають такі:

1. Bona forte – концентрат, який випускається двох видів: для краси та для здоров'я квітів.

2. «Агрікола» – комплексний препарат, що містить в собі все потрібне для повноцінного живлення рослин. Стимулює ріст та цвітіння, збільшує яскравість квітки.

3. НВ-101 – активатор росту на натуральній основі в рідкій та гранульованої формі.

4. Fertik a Kristalon – комплексний розчин для обприскування та зрошення. Підвищує кількість бутонів та тривалість цвітіння.

5. Joy – величезна лінійка препаратів для рослин з урахуванням етапу розвитку.

Протипоказання до використання

Добрива може нашкодити рослині, якщо використовувати її відразу при пересадці куща або підгодовувати ослаблені та хворі паростки. Протипоказано використовувати хімікати без попереднього зволоження землі, в іншому випадку коренева система отримає сильний опік.

Обприскування забороняється проводити в сонячну погоду, так як краплі на листі стануть причиною опіку. Якщо щось виконано неправильно та є ризик загибелі куща, необхідно терміново промити землю чистою водою та дати їй стекти.

2024 © "klubochek.net". Все права защищены. Карта сайта.