Коли вигадали суші і кому дякувати?

02.12.2021 19:27

Сьогодні про суші знають, мабуть, у будь-якій країні світу. Безліч закладів пропонують великі меню з різними видами цієї традиційної японської страви. Якщо ви також є його шанувальником, рекомендуємо замовити смачні суші тут. А поки їх приготують та доставлять, рекомендуємо познайомитися з історією походження цих невеликих грудочок із рису та риби.

Коли вигадали суші і кому дякувати?

Основна версія походження суші

Відомо, що суші були вперше приготовані приблизно 1300 років тому. Їхньою батьківщиною стала Південно-Східна Азія. Вони зовсім не були вишуканим способом подати продукти на стіл: у ті часи рисові зерна використовували як консервант для свіжої риби. Продукти змішували, додаючи сіль, і укладали бочки, на кришки яких клали важкий прес.

У такому стані рис і риба залишалися протягом кількох місяців, після чого страва була готова. Ферментація дозволяла продовжити «придатність» риби на цілий рік. Зерна, які в їжу не вживали та викидали, надавали їй специфічного кислуватого смаку.

Через сторіччя рис стали попередньо маринувати і лише потім додавати до риби. Такий спосіб кулінарної обробки японцям сподобався, і вони почали вживати зерна в їжу, а не викидати їх.

Аж до 19 століття суші мали у своєму складі мариновану рибу, поки японський кухар Йохей Ханай не наважився додати її у сирому вигляді. Ця ініціатива була підтримана вдячними відвідувачами американського кафе, в якому працював кухар.

У наближеному до сучасного вигляду суші почали готувати у 1950-х роках. У цей час з'явилися навіть суші-автомати, які самостійно готували страву!

Цікаві факти з історії розвитку продукту

Відома така інформація:

1. Суміш непридатного до вживання рису з бочки та законсервованої риби називали «наредзусі».

2. Йохай Ханай, щоб уникнути отруєнь відвідувачів кафе, використовував тільки благородну сиру рибу та морепродукти: сьомгу, вугра, морські гребінці.

3. Обгортання рисових грудочок із рибою листками водоростей увійшло в моду у середині 18 століття.

4. Ідея приготування суші «прослизнула» наприкінці 19 століття в Америку разом із японцями-емігрантами, які побоювалися імперського захоплення влади на батьківщині.

5. Світове визнання японське блюдо з багатою історією отримало у 1980-х роках. Його популяризував так званий «рол навиворіт» (рисом назовні) – улюблена сьогодні багатьма «Каліфорнія».

Вкотре насолоджуючись смачними та свіжими ролами, подякуємо працьовитому та винахідливому народу Південно-Східної Азії за цю чудову страву!

2024 © "klubochek.net". Все права защищены. Карта сайта.